C-130J Two-Bay Fuel Systems Maintenance Hangar

New two-bay maintenance hangar boosts safety and performance at Little Rock AFB.

In order to obtain a new building and improve the associated site development, the U.S. Army Corps of Engineers commissioned FSB to design a two-bay C130J Fuel System Maintenance Hangar that would fully integrate utility systems within the building and on the site. The design solution centered around finding a balance between aesthetics and functionally, while providing a low-cost for maintenance and operation.

Working within the constraints, three massing volumes were developed with two hangar bays framing the ridge line running east-west at the centerline of the hangar (and keel line of the aircraft). The design of the hangar layout maximized space by incorporating an angled wall to reduce the hangar area at the outbound side of the aircraft nose. The lower two story administrative area and shops has the ridge line running north-south at the midpoint of the volume.

Additional work included demolition of an existing hangar, a small metal building, de-icer (glycol) facility included pump house and tank structures, approximately 50 existing parking spaces and relocation of an existing pavilion.

Unique to this project, the original RFP documents included a design with a different massing. FSB worked with the team through a series of design charrettes to create a new massing arrangement that provided substantial cost savings by lowering the height of the UFC required CMU walls that separate the hangars from the center admin/shops area. By establishing the new massing form and developing a pre-engineered structure, our team was successful in getting the project cost within the allowable funds.

Read More
LOCATION

Little Rock Air Force Base, AR

CLIENT

U.S. Army Corps of Engineers, Little Rock District | 314th Airlift Wing

SIZE

65,154 SF

Awards+
36%
Energy use reduction over the baseline facility
32
reels installed in the hangar trusses to lower utilities to service the aircraft
47%
water use reduction over the baseline facility